Eposta Pazarlama Listenizde Kesinlikle Olmaması Gereken Eposta Adresleri
Eposta Pazarlama Listenizde Kesinlikle Olmaması Gereken Eposta Adresleri
Kurumunuz için oluşturduğunuz izinli veritabanınızın bir süre sonra küçülmeye başlaması canınızı sıkıyor olabilir. Marketing Sherpa’nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre toplu mail listelerinin yıllık azalma oranı %22 civarındadır. Kurumunuz için gerçekten düzenli bir eposta pazarlama stratejiniz varsa mail listenizin büyüklüğünün azalması ulaşılabilirliğinizi ve açılma oranlarınızın düşmesine değil tam tersi artmasına sebep olacaktır.
Listenizin email marketing sisteminize aktarımı sırasında, düzenli olarak temizlenmesi yolladığınız ebültenlerden üyelik sonlandırma oranlarını ve SPAM olarak işaretlenmenizi azaltacaktır. Bunun yanında özellikle gönderi maliyetlerinizin azalması, gönderi yaptığınız IP/domainin itibarı ve özellikle son dönemde ülkemizde ön plana çıkan izinli pazarlama hukukuna uygun gönderimler yapmaya başlamış olacaksınız.
Bu adreslere göz atacak olursak,
1) Geçersiz eposta adresleri
Toplu email gönderimi süresi boyunca belli sürelerle ulaşmayan/geçersiz eposta adreslerinizi deaktif edebilirsiniz. Fakat bu süreç hem yorucu hemde gönderi itibarınıza zarar veren bir süreçtir. Sürece başlamadan ebülten göndermeden bu adreslerin tespiti ulaşılabilirliğinizi artıracak açılma oranlarınızı yükseltecektir.
Bu konu hakkında Türkiye’de ilk olan email doğrulama ile ilgili özelliğimize bakmanızı öneririz.
https://www.message34.com/email-listesi-dogrulama
2) Mükerrer Kayıtlar
CRM programınız olmayabilir. Bu listeleri farklı kanallardan toplamış olabilirsiniz. O yüzden mutlaka eposta pazarlama listenizin gönderi yaptığınız sisteme aktarımı sırasında bu kayıtların tekilleştirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte eposta adresini baz almanız gönderilerin tek bir adrese bir defa gitmesine yardımcı olacaktır.
3) Sahte Adresler ve Spam Trapler
Eposta listesi satın alarak hareket ettiğiniz her sonuç günü kurtarmak yerine kurumunuzun itibarına zarar verecektir. Bu yüzden bu listeler ile CRM listenize karışmış olan sales@, support@, team@, info@, destek@ vb. adreslerin tamamı sahte adreslerden oluşabilir. Ayrıca sisteminizde bulundurduğunuz çok eski email adresleri de bir dönem gerçek adres olsa bile bir süre sonra spam trape dönüşerek izinsiz gönderi yaptığınız anlamına gelebilir.
4) Hard ve Soft Bounce Alan Eposta Adresleri
Yaptığınız eposta pazarlama kampanyalarınızdan geri seken eposta adreslerinizi düzenli olarak temizleyin. Gönderi periyodunuza göre örnek olarak haftada bir gönderi yapıyorsanız 4 gönderi ulaşmayan eposta adreslerinizin listenizde deaktif duruma getirilmesi veritabanınızın daha sağlıklı ve temiz olarak ulaşılabilirliğinizi artıracaktır.
5) Uzun Süredir Ebülteninizi Açmayan Eposta Adresleri
Kampanya ve duyurularınızı açmayan üyeleri hemen silmenize gerek yoktur. Bir süre takip ettikten sonra ebülteninizi açmayan üyelerinize farklı bir konu satırı ile kampanya duyurusu, ilgi çekici bir içerik ile gönderi yapabilirsiniz. Yaptığınız duyuru üzerinden ebülteninizi açan üyeler mutlaka olacaktır. Sonrasında ise açmayan üyelerinizi artık düzenli gönderi periyotlarınızdan çıkartmalısınız. Bu üyelere belli aralıklarla çok sık olmamak kaydıyla tekrar dokunuşlar yapabilirsiniz. Unutmayın spam trapler yolladığınız ebültenlerinizi açmazlar!
6) Üyelik Sonlandıran ve Feedback Loop Dönen Eposta Adresleri
Ebültenlerinizden üyelik sonlandıran ve sizden bir daha ebülten almak istemeyen üyelerinizi listenizden anında çıkartın. Bu üyelere bir daha eposta göndererek rahatsız etmeyin. Üyelik sonlandıran üyeye son bir güle güle mesajı göndererek dilediği taktirde linkten tekrar üye listenize dahil olabileceğinizi belirtin.
Kullandığınız email marketing sisteminin mutlaka yaptığınız ebültenler esnasında üyeleriniz tarafından SPAM olarak işaretleniyor iseniz eğer Feedback Loop ile kimler tarafından SPAM olarak işaretlendiğinizi belirttiğinden emin olun ve bu üyelerin otomatik olarak sistemde deaktif edildiğini kontrol edin.
Bu maddelere uyduktan sonra artık sağlıklı bir veritabanı ile üyelerinize gönül rahatlığıyla ulaşabilirsiniz.
Bu rahatlık size herkese ulaşabilir her türlü içeriği paylaşabilirsiniz anlamı çıkartmasın. Üyelerinizi sisteme kayıt ederken ne tarz içerikler ve bültenler göndereceğinizi mutlaka belirtin. Bu içerikler dışına çıkmayın. Çıkacaksanız bile bu içeriklerle ilgili izin isteyin. İzin vermeyen üyelere tekrar gönderiler gerçekleştirmeyin.
Üyelik sonlandırma linkleriniz anlaşılır ve görülebilir noktalarda olsun. Veritabanınıza kazandığınız üyelere hoşgeldin/welcome mesajı göndererek bilgilendirin. Listenizin ilgi alanları doğru belirleyerek segmente gönderi ile hedef kitlenizin hoşuna gidebilecek içerikleri paylaşmaya özen gösterin.
Eposta Pazarlama Listenizde Kesinlikle Olmaması Gereken Eposta Adresleri yazısı ilk önce Message34.com Email Marketing Sistemi üzerinde ortaya çıktı.
Get Started Now
Sending 500 emails for free
Need help? Our marketing experts are here for you.